Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/spica-racunovodstvo.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Novice iz računovodstva, knjigovodstva, zakonodaje

Nova kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije

24.07.2018

Nova kolektivna pogodba bo začela veljati 15. avgusta 2018. 

Določbe, ki se nanašajo na število nedelj v letu in minimalno nominalno višino dodatka za nedeljsko delo, se začnejo uporabljati 1. septembra 2018. Kolektivna pogodba za trgovino bo veljala do 31. decembra 2022.

Ključne novosti: 

  • Varovane kategorije: za vse tiste, ki skrbijo za otroke do treh let, bo delodajalec moral omogočiti na njegovo izrecno pisno pobudo, ki jo delavec lahko kadarkoli prekliče, delo na nedelje in praznike. 

  • Delo na nedelje (od 1.9.2018) : delavec bo lahko delal 20 nedelj v letu in ne več kot dve na mesec. Dodatek za nedeljsko delo mora znašati minimalno 6,05 €/h bruto (sedaj 5,40€/h bruto). 

  • Delo na praznike: delodajalec ne bo smel razporediti delavce na delo vseh 15 praznikov na leto, razen izjem. 

  • Izjeme od omejitev za delo na nedelje in praznike: Omejitve ne bodo veljale za delavce, ki se ukvarjajo s spletno prodajo, polnjenjem prodajnih avtomatov, prodajo na tržnicah in stojnicah, prodajo v kampih, prodajo in predstavitvijo na sejmih in za vse izjeme, kot so določene v sedaj veljavni KPDTS (npr. bencinski servisi, maloobmejne prodajalne, družinska podjetja,...). 

  • Najnižje osnovne plače: v začetku drugega leta (1.1.2019) se bodo osnovne plače od I. do V. razreda povišale za 5% in od 1.7.2019 še za 2% na sedanjo osnovo. Za 10% se bodo povišale osnovne plače za VI. in VII. tarifni razred

Vir: Združenje delodajalcev Slovenije, 16. julij 2018

Vse objave