Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/spica-racunovodstvo.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Novice iz računovodstva, knjigovodstva, zakonodaje

Poslovanje slovenskih podjetij na Amazon Europe

17.12.2018

MGRT se trudi odpraviti ovire, ki slovenskim podjetjem onemogočajo poslovanja preko platforme Amazon Europe. Slovenija je edina država v Evropski uniji, kjer ni možno poslovati na platformi Amazon Europe, na drugih platformah Amazona, npr. Amazon.com pa slovenska podjetja lahko poslujejo. 

Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma je glavni razlog, da Slovenija ne more poslovati na platformi, saj Amazon ne pregleduje stranke na način, ki bi bil skladen z omenjenim Zakonom.  

V mesecu maju so se sestali predstavniki MGRT-ja, predstavniki iz ministrstva za finance in predstavniki iz urada za preprečevanje pranja denarja s predstavnico Amazona. Amazon je kasneje podal pojasnilo, da je največja težava pri pregledu strank po slovenski zakonodaji. V primeru, da bi se Amazon prilagodil naši zakonodaji bi lahko trajalo več kot leto dni in pustilo za seboj finančne posledice. 

Edina rešitev je sprememba Zakona, ki je predvidena v drugi polovici leta 2019. 

Vir: Revija Moj obrtnik. December 2018. Poslovanje slovenskih podjetij preko spletne platforme Amazon Europe, Tadeja Bučar, svetovalka SPOT, str.149. 

Vse objave